Hey, check dit! Als je vlucht vertraagd is, gecanceld of overboekt, kun je misschien wel tot €600 terugkrijgen! Hoe vet is dat? Dus, laat dat geld niet liggen, check of je recht hebt op die compensatie!

Uw rechten en compensatie als luchtvaartpassagier bij vluchtvertraging

Ontdek uw rechten als luchtvaartpassagier bij vertragingen, annuleringen en overboekingen. Kom alles te weten over het claimproces en hoe u compensatie kunt verkrijgen volgens de EU-regels

Inhoud

 • Inleiding tot passagiersrechten
 • Uw rechten en compensaties bij vluchtvertragingen
 • Uw rechten bij annuleringen
 • Uw rechten bij overboekingen
 • Juridische claims en compensatieproces
 • Veelgestelde vragen

Inleiding tot passagiersrechten

Als luchtvaartpassagier hebt u specifieke rechten onder de EU-regelgeving die bescherming bieden bij vluchtverstoringen zoals vertragingen, annuleringen en overboekingen. Deze rechten zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat passagiers niet alleen gecompenseerd worden voor het ongemak, maar ook de nodige assistentie krijgen tijdens dergelijke verstoringen.

 

Uw rechten en compensaties bij vluchtvertragingen

Wat zijn uw rechten bij lange vertragingen?

 • Verzorging: Rechten op maaltijden, verfrissingen en toegang tot communicatiemiddelen zoals e-mails en telefoongesprekken als uw vertraging meer dan twee uur bedraagt.
 • Compensatie: Afhankelijk van de duur van de vertraging kun u een vergoeding claimen tot €600. Dit recht geldt voor vertragingen van drie uur of meer bij aankomst op uw eindbestemming.

Verplichtingen van luchtvaartmaatschappijen bij vertragingen

 • Luchtvaartmaatschappijen moeten passagiers proactief informeren over de status van de vertraging en de geschatte wachttijd.

Uw rechten bij annuleringen

Wat gebeurt er na een annulering?

 • Terugbetalingen bij luchtvaar:  U heeft recht op een volledige terugbetaling van uw ticket of een omboekingsmogelijkheid zonder extra kosten.
 • Compensatie: Naast terugbetaling, kunt u compensatie eisen als de annulering kort voor vertrek plaatsvond zonder een geldige reden van overmacht.

Uw rechten bij overboekingen

Hoe om te gaan met overboekingen?

 • Compensatie bij overboeking: Passagiers die onvrijwillig geweigerd worden bij instap hebben recht op financiële compensatie, vergelijkbaar met die bij lange vertragingen.
 • Voordelen bij vrijwillig afstaan van zitplaats: Vaak bieden luchtvaartmaatschappijen extra voordelen of vouchers aan voor passagiers die vrijwillig hun zitplaats opgeven.

Juridische claims en compensatieproces

Stappen om compensatie te claimen:

 • Directe claims bij luchtvaartmaatschappijen: Dien een formele claim in via het klantenserviceportaal van de luchtvaartmaatschappij.
 • Juridische ondersteuning: Als uw claim wordt afgewezen en u gelooft dat u recht hebt op compensatie, overweeg dan juridische stappen tegen de luchtvaartmaatschappij.

Veelgestelde vragen over vluchtverstoringen

Bij een geannuleerde vlucht kunt u een compensatie ontvangen tot €600, afhankelijk van de vluchtafstand en de vertraging bij aankomst. Hieronder vindt u een overzicht:

 • Voor vluchten tot 1.500 km: €250,- compensatie.
 • Voor vluchten tussen 1.500 en 3.500 km: €400,- compensatie.
 • Voor vluchten van meer dan 3.500 km met een vertraging tussen 3 en 4 uur: €300,-.
 • Voor vluchten van meer dan 3.500 km met een vertraging van meer dan 4 uur: €600,-.

U heeft recht op verschillende vormen van compensatie en assistentie onder de EU-regelgeving verordening 261/2004. Dit omvat teruggave van ticketprijs binnen zeven dagen bij annulering door de luchtvaartmaatschappij, compensaties bij lange vertragingen en ondersteuning zoal maaltijden en accommodatie.

Als uw vlucht vertraagt is, heeft u recht op:

 • Maaltijden en drankjes, afhankelijk van de duur van de vertraging.
 • Toegang tot telefoongesprekken of internet.
 • Accommodatie en vervoer naar het hotel als een overnachting noodzakelijk is.

Indien de vertraging door een oorzaak komt die onder de verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij valt, kunt u ook aanspraak maken op financiële compensatie.

Een luchtvaartmaatschappij mag uw vlucht annuleren of de tijden wijzigen, maar moet dit meer dan twee weken voor vertrek communiceren. Bij wijzigingen korter dan twee weken voor vertrek heeft u mogelijk recht op compensatie, afhankelijk van de duur van de vertraging die dit veroorzaakt.

Als uw vlucht wordt omgeboekt en dit resulteert in een vertraging van meer dan drie uur bij uw eindbestemming, kunt u aanspraak maken op compensatie tot €600,- per persoon, afhankelijk van de afstand en de totale duur van de vertraging.

Ja, u kunt altijd een vliegticket annuleren, maar zonder annuleringsverzekering verliest u meestal de hoofdsom van het ticket. U kunt wel de luchthavenbelasting en andere toeslagen terugvragen, die vaak een aanzienlijk deel van de ticketprijs uitmaken.

KLM verwerkt terugbetalingsaanvragen meestal binnen 2 tot 4 weken. Het is raadzaam uw aanvraag in te dienen via het online teruggavesysteem van KLM voor de snelste verwerking.

Ja, als uw vlucht aanzienlijk is verplaatst of geannuleerd door de luchtvaartmaatschappij, heeft u recht op een volledige terugbetaling, ongeacht de oorzaak van de wijziging.

Als u uw vliegticket ten minste zeven dagen voor de geplande vertrektijd annuleert, kun u binnen 24 uur na boeking een volledige terugbetaling krijgen zonder annuleringskosten. U kunt ook kiezen om de vlucht vast te houden zonder onmiddellijk te betalen voor 24 uur.

U heeft recht op compensatie als uw vlucht meer dan drie uur later dan gepland aankomt. Let op: de vertraging wordt gemeten op het moment dat ten minste één van de vliegtuigdeuren opent, niet alleen bij de landing.

Wereldkaart met aangegeven vergoedingsbedragen afhankelijk van de vliegafstand in kilometers, met locaties en bedragen in euro's voor verschillende afstandscategorieën.

Hoe claim je compensatie bij luchtvaartmaatschappijen zoal KLM, Transavia, Corendon en andere bij vertragingen, omboeken en annuleringen?

Als je vlucht vertraagd is, heb je recht op verzorging van de luchtvaartmaatschappij, zoals eten, drinken en eventueel een accommodatie, afhankelijk van de duur van de vertraging. Volgens de EU-verordening 261/2004 heb je recht op verzorging bij een vertraging vanaf 2 uur extra wachttijd vanaf de vertrektijd. Bij een vertraging vanaf 3 uur heb je ook recht op een financiële compensatie, variërend van €250 tot €600 euro, afhankelijk van de vluchtafstand en de duur van de vertraging. Om aanspraak te maken op deze vergoeding, is het essentieel om bewijs van de vertraging te verzamelen en een claim in te dienen bij de luchtvaartmaatschappij. Dit kan meestal via de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij of door een gespecialiseerd claimbureau in te schakelen. Bij een vertraging van meer dan 5 uur, mag je afzien van je vlucht en de bolledige ticketkosten terugvragen aan de luchtvaartmaatschappij. Het is belangrijk om bonnen van extra kosten, zoals eten en drinken te bewaren om deze later terug te vragen bij de luchtvaartmaatschappij. Het is raadzaam om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij  of een gespecialiseerd claimbureau om te weten te komen welke stappen je moet ondernemen om aanspraak te maken op verzorging en/of compensatie bij vertraging van een vlucht.

Hoe kan ik verzorging bij vertraging van een vlucht?

Als je vlucht vertraagd is, heb je recht op bepaalde verzorging van de luchtvaartmaatschappij. hier zijn de stappen die je moet volgen om verzorging en compensatie aan te vragen.

 • Bewijs verzamelen: Houd alle bewijzen bij, zoals tickets, boekingsbevestigingen, e-mails van de luchtvaartmaatschappij en foto’s  van het vertrekbord.
 • Vluchtgegevens noteren: Schrijf je vluchtnummer, geplande en werkelijke vertrek- en aankomsttijden en hoe lang de vertraging was.
 • Compensatierecht controleren: Als je vlucht veel vertraging had en ver was, heb je misschien recht op tot €600 euro. Bij lange vertragingen kan dit bedrag soms gehalveerd worden.
 • Claim indienen: Dien een claim in bij de luchtvaartmaatschappij  of via een gespecialiseerd claimbureau. Vul alle gevraagde informatie in en voeg je bewijs toe.
 • Wacht op reactie: De luchtvaartmaatschappij heeft meestal twee maanden om te reageren. Ben je niet tevreden, dan kun je overwegen juridische stappen te nemen.

Wees bewust van je rechten en handel snel als je je geld terug wilt vragen. Dit moet meestal binnen twee jaar na de vertraging.

Vluchtvertraging? Vlucht-ticket.nl helpt u bij het verkrijgen van compensatie.

Vlucht-ticket.nl: Uw partner voor het verkrijgen van compensatie bij vluchtproblemen. Wij begrijpen dat vertraagde vluchten, annuleringen of instapweigeringen uw reiservaring kunnen ruïneren en u als passagier benadeeld kunnen maken. Daarom bieden wij onze deskundige diensten aan om u te helpen de vergoeding te krijgen waar u recht op heeft. Met een snelle afhandeling en een persoonlijke aanpak zorgen wij ervoor dat u zicht geen zorgen hoeft te maken over de complexe procedures en juridische aspecten van het indienen van een claim. Door voor vlucht-ticket.nl te kiezen als tussenpersoon profiteert u niet alleen van onze uitgebreid kennis en ervaring op het gebied van vluchtcompensatie, maar ook van de vlotte en efficiënte afhandeling van uw claim. Wij streven ernaar om uw vergoeding zo snel mogelijk te verkrijgen, zodat u kunt genieten van de voordelen waar u recht op heeft. Vertrouw op ons om uw rechten als passagier te behartigen en uw compensatie te waarborgen. Ontdek vandaag nog hoe vlucht-ticket.nl u van dienst kan zijn als tussenpersoon.

Ontdek mijn recht op vergoeding

Moet de luchtvaartmaatschappij mij informeren over compensatie bij vertraging?

"Claim uw recht op compensatie bij vertraagde vluchten"

Wanneer uw vlucht vertraagd is, heeft u recht op compensatie. Bij vlucht-ticket.nl begrijpen we hoe frustrerend en ontmoedigend dit kan zijn. Ons doel is om passagiers te helpen bij het verkrijgen van de compensatie waar ze rechten  op hebben. Vlucht-ticket.nl zorgt ervoor dat u snel en gemakkelijk uw compensatieclaim kunt indienen. Wij nemen de complexiteit en stress uit het proces, zodat u zich kunt richten op uw reis. 

Hoe bewijs ik de duur van de vertraging voor mijn claim?

Om de duur van de vertraging te bewijzen voor je claim, zijn er een aantal stappen die je kunt volgen:

 • Bewaar je boardingpass en vliegticket: Deze documenten tonen de geplande vertrek- en aankomsttijden.
 • Maak foto’s of screenshots: Neem foto’s van het vertrekbord op de luchthaven of maak screenschots van updates van de vluchtstatus op de website of app van de luchtvaartmaatschappij.
 • Bewaar communicatie: Houd alle e-mails of berichten bij die je van de luchtvaartmaatschappij hebt ontvangen over de vertraging.
 • Vraag een schriftelijke bevestiging: Na afloop van de vlucht kun je de luchtvaartmaatschappij om een schriftelijke bevestiging vragen van de vertraging en de reden.
 • Getuigenverklaringen: In sommige gevallen kan het handig zijn verklaringen van medepassagiers of luchtvaartmaatschappij te verzamelen.

Door deze bewijzen te verzamelen, sta je sterker in je recht om compensatie te claimen voor de vertraging van je vlucht.

 

 

Kan ik compensatie claimen als ik vrijwillig afzie van mijn vlucht bij overboeking?

Ja, als je vrijwillig afziet van je vlucht bij overboeking, kun je meestal nog steeds compensatie claimen. Dit wordt vaak een ‘vrijwillige bumping’ genoemd. Luchtvaartmaatschappijen vragen soms aan passagiers om hun stoel op te geven in ruil voor bepaalde voordelen, zoals vouchers, geld of een plaats op een latere vlucht. Het is belangrijk om duidelijk afspraken te maken over wat je ontvangt in ruil voor het opgeven van je stoel. Zorg ervoor dat je een schriftelijke bevestiging krijgt van de luchtvaartmaatschappij over de compensatie die je zal ontvangen. Dit kan later dienen als bewijs wanneer je je compensatie claimt. Het exacte bedrag en de voorwaarden kunnen variëren van  afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en de specifieke situatie, dus controleer altijd je rechten en de voorwaarden van de overeenkomst.

 

Wat zijn mijn opties als mijn claim door de luchtvaartmaatschappij wordt afgewezen?

Als je claim door de luchtvaartmaatschappij wordt afgewezen, heb je nog steeds een aantal opties:

 • Bezwaar maken: Dien een bezwaarschrift in bij de luchtvaartmaatschappij waarin je uitlegt waarom je het niet eens bent met de afwijzing en vraag om heroverweging, onderbouwd met bewijsstukken.
 • Claimbureaus inschakelen: Overweeg een gespecialiseerd claimbureau in te schakelen. Zij hebben met het proces en kunnen namens jou onderhandelen. Let wel op dat zij vaak een percentage van de uitbetaalde compensatie als vergoeding vragen.
 • Nationale handhavingsinstantie: Elk EU-land heeft een nationale handavingsinstantie die toezicht houdt op de rechten van vliegtuigpassagiers. Je kunt bij hen een klacht indienen over de luchtvaartmaatschappij.
 • Juridische stappen: Als laatste optie kun je juridische stappen overwegen. Dit kan via de kantonrechter of een online Europees platform voor geschillenbeslechting. Juridisch advies is hierbij aan te raden.
 • Maak gebruik van sociale : Soms kan het helpen om je ervaringen op sociale media te delen of rechtstreeks contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij via sociale mediakanalen. Bedrijven zijn vaak gevoeliger voor hun publieke imago.

Controleer altijd de specifieke voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij en je rechten onder de toepasselijke wetgeving voordat je actie onderneemt. Het is ook verstandig om juridisch advies in te winnen als je besluit om verder stappen te nemen.

Consultant geeft vlucht compensatie advies aan klant in kantoor

Controleer zonder verplichtingen of je in aanmerking komt voor compensatie of terugbetaling!

Kunnen er uitzonderingen zijn waarbij ik geen recht heb op compensatie, zelfs bij lange vertragingen?

Ja, er zijn uitzonderingen waarbij je ondanks lange vertragingen geen recht hebt op compensatie. Dit zijn enkele voorbeelden:

 1. Buitengewone omstandigheden: Dit zijn situaties die buiten de controle van de luchtvaartmaatschappij vallen, zoals slecht weer, natuurrampen, luchtverkeersbeheer, politieke instabiliteit of veiligheidsrisico’s. Ook technische problemen die als veiligheidsrisico’s worden beschouwd, kunnen hieronder vallen.
 2. Notificatie: Als de luchtvaartmaatschappij je meer dan 14 dagen voor de vertrekdatum informeert over de annulering van je vlucht, heb je geen recht op compensatie.
 3. Alternatieve vlucht: Als de luchtvaartmaatschappij je een alternatieve vlucht aanbiedt die binnen een bepaald tijdskader op je eindbestemming aankomt, kan dit je recht op compensatie beïnvloeden of verminderen.
 4. Instappen geweigerd om redenen die binnen jouw controle vallen: Bijvoorbeeld als je te laat bent, niet de juiste reisdocumenten hebt of om veiligheids- of gezondheidsredenen.
 5. Deel van een pakketreis: Soms, wanneer je vlucht deel uitmaakt van een pakketreis, kunnen de voorwaarden anders zijn. Controleer de kleine lettertjes van je contract.

Het is altijd aan te raden om je specifieke situatie te controleren met de luchtvaartmaatschappij, een juridisch adviseur of een gespecialiseerd claimbureau, vooral als je twijfelt of je wel of geen recht hebt op compensatie.