Check uw vergoeding voor een vertraagde vlucht

Is je vlucht vertraagd? Wanneer heb je recht op een vergoeding

Als je vlucht vertraagd is, kan dit vervelend zijn, maar het kan ook betekenen da je recht hebt op compensatie. Onder EU-verordening 261/2004 heb je bij een vertraging van 3 uur of meer bij aankomst op je bestemming, mogelijk recht op een vergoeding tussen €250 en €600 euro. Dit hangt af van joe lang de vlucht vertraagd was en de afstand van je vlucht. Bij een lange vertraging van meer dan 5 uur, heb je zelfs het recht om je vlucht te annuleren en een volledige terugbetaling van je vliegticket te vragen. Vergeet niet bewijzen van de vertraging te verzamelen en dien een claim in bij de luchtvaartmaatschappij et om je recht op compensatie te bevestigen.

Hoe bepalen ze hoeveel geld je krijgt als je vlucht vertraagd is?

Als je vlucht vertraagd is , kun je recht hebben op compensatie. Dit is gebaseerd op hoe lang je hebt moeten wachten en hoe ver je zou vliegen. Onder EU-verordening 261-2004, als je met een vertraging van 3 uur of meer aankomt, kun je tussen €250 en €600 euro terugkrijgen. Voor vluchten tot 1.500 km is dit €250, voor 1.500 km tot 3.500 km is het €400 euro, en voor langere vluchten kan de compensatie €300 tot €600 euro zijn, afhankelijk van hoe lang je vertraagd was. Verzamel bewijs van je vertraging en dien een claim in bij je luchtvaartmaatschappij om je recht op compensatie te waarborgen.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Het indienen van een claim voor een vertraagde vlucht is eenvoudig en snel. Begin door uw vluchtnummer in te voeren in de flightchecker, we controleren dan direct of uw vlucht in aanmerking komt voor een vergoeding wegens vertraging.

Als u recht heeft op een vergoeding, vul dan simpelweg de gegevens in van de passagiers voor wie u de claim indient. Voeg daarbij een boekingsbevestiging, een kopie van een identiteitsbewijs en een ondertekende volmacht toe.

Vervolgens is het een kwestie van afwachten. We houden u gedurende het hele proces via e-mail op de hoogte van uw claimstatus. Klaar om te zien of u de volgende bent die een compensatie voor uw vertraagde vlucht ontvangt via onze service?

 

Waarom zou je via vlucht-ticket.nl kiezen?

Door uw compensatieclaim voor een vertraagde vlucht in te dienen via vlucht-ticket.nl, verzekert u zich van een service die u direct verbindt met de beste opties voor compensatie. Wij staan als tussenpersoon garant voor een soepele en efficiënte afhandeling, zodat u zonder zorgen en met minimale inspanning uw rechtmatige vergoeding kunt ontvangen. Kies voor vlucht-ticket.nl en laat ons u naar de best mogelijke uitkomst leiden voor uw vertraagde vluchtcompensatie.

Kiezen voor vlucht-ticket.nl voor uw compensatieclaim betekent vertrouwen op en betrouwbare tussenpersoon die u verbindt met de beste mogelijkheden voor vergoeding bij een vertraagde vlucht. Met onze hulp verloopt de claimprocedure soepel en efficiënt, zodat u zonder zorgen en moeite uw rechtmatige compensatie kunt ontvangen. Vlucht-ticket.nl is uw sleutel tot een snelle en succesvolle afhandelling.

Wat moet je doen als je vlucht vertraagd is?

Als je vlucht vertraagd is, zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen. Controleer eerst of je recht hebt op verzorging zoals eten, drinken en eventueel een hotelovernachting, dit is afhankelijk van hoe lang je moet wachten. Je kunt ook in aanmerking komen voor financiële compensatie tussen €250 en €600 euro, afhankelijk van de afstandsbediening  van je vlucht en hoe lang je vertraagd bent. Om deze compensatie te claimen, verzamel bewijs van de vertraging en dien een claim in bij de luchtvaartmaatschappij, vaak via hun website of via een gespecialiseerd claimbureau. Als je meer dan 5 uur vertraagd bent, mag je ook kiezen om niet te reizen en een volledige terugbetaling van je ticket vragen. Mocht je problemen ondervinden bij het terugkrijgen van je geld , dan kun je binnen 2 jaar na de vluchtdatum een claim indienen bij de kantonrechter.

Krijgen alle vertraagde vluchten een vergoeding?

Niet  de EU-alle vertraagde vluchten komen in aanmerking voor een vergoeding. Om een vergoeding in aanmerking te brengen, moet de vlucht voldoen aan bepaalde criteria. Volgens de EU-verordening 261/2004 heb je recht op verzorging en/of compensatie bij vertraging van een vlucht van 3 uur of meer, en de vlucht moet bovendien een Europese luchtvaartmaatschappij zijn en vliegen van of naar en Eu-lidstaat of een land dat behoort tot de Europese Unie.

De hoogte van de vergoeding varieert afhankelijk van de vluchtafstand en de duur van de vertraging:

 • Vluchten tot 1.500 km: €250 euro
 • Vluchten fan 1.550 tot 3.500 km: €400 euro
 • Vluchten van meer dan 3.500 km: €600 euro

 

Door een korte vertraging heb ik mijn aansluitende vlucht gemist

Zelfs een kleine vertraging kan grote gevolgen hebben, vooral op luchthavens met korte overstaptijden, waardoor je mogelijk je aansluitende vlucht mist. Als de luchtvaartmaatschappij je op een nieuwe vlucht zet en je daardoor meer dan 3 uur vertraagd op je eindbestemming aankomt, heb je recht op een vergoeding. Zorg dat je de boardingpassen van eventuele nieuwe vluchten goed bewaart, want deze dienen als bewijs.

De luchtvaartmaatschappij moet je zo snel mogelijk op een andere vlucht zetten zodat je alsnog je eindbestemming bereikt. Gedurende deze wachttijd zijn ze verplicht om voor je te zorgen, dit kan inclusief eten, drinken en indien nodig accommodatie zijn. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de totale afstand van je oorspronkelijke reisplan naar je eindbestemming Het is belangrijk om te weten dat je naast de compensatie voor de vertraging, mogelijk ook recht hebt op vergoeding voor extra kosten die je hebt moeten maken door de vertraging, zoals maaltijden of een extra hotelnacht. Vergeet niet om alle bonnetjes en facturen te bewaren als bewijs van deze extra uitgaven.

Wat zijn de buitengewone omstandigheden?

In Europa zijn er regels die zowel jouw rechten als die van de luchtvaartmaatschappijen beschermen. Het is belangrijk dat we veilig reizen, dus soms hoeven luchtvaartmaatschappijen geen vergoeding te betalen als er iets gebeurt wat zij niet kunnen controleren. Dit noemen we ‘buitengewone omstandigheden’, zoals slecht weer, terreurdreiging of stakingen die niet door de maatschappij zelf zijn veroorzaakt. Deze situaties kunnen discussie opleveren over wie verantwoordelijk is. Het is belangrijk om te weten dat als een vlucht vertraagd door zulke omstandigheden, je meestal geen recht hebt op compensatie, maar je hebt nog steeds recht op verzorging zoals eten en drinken.

In welke gevallen is het zeker geen overmacht?

Situaties die de luchtvaartmaatschappij kan beïnvloeden, zoals stakingen van eigen personeel of technische mankementen, vallen niet onder overmacht. Dit betekent dat als het personeel staakt of als er technische problemen zijn met het vliegtuig, de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk is. Zij moeten zorgen dat alles goed werkt en dat hun personeel tevreden is, zodat reizigers niet gedupeerd worden.

Aan het begin van de coronapandemie waren veel luchtruimen gesloten en waren vluchten vanuit bepaalde landen niet toegestaan. Dit was een situatie van overmacht. Maar nu, terwijl er bijna overal weer wordt gevlogen, is ‘Corona’ als reden voor vertraging minder geloofwaardig. Als vluchten nu vertragen door corona, is dat vaak geen overmacht meer en kan je recht hebben op compensatie.

Welke documenten heb je nodig?

Voor het indienen van een claim vanwege een vertraagde vlucht heb je meestal de volgende documenten nodig:

 • Je vliegticket: Dit is het bewijs dat je een passagier was op de vlucht.
 • Instapkaar: Ook dit dient als bewijs dat je aan boord was.
 • Vertraging van vertraging: Sommige luchtvaartmaatschappijen verstrekken een verklaring bij vertraging. Dit document kan je claim ondersteunen.
 • Communicatie met de luchtvaartmaatschappij: Bewaar e-mails of berichten over de vertraging en eventuele compensaties die zij aangeboden.
 • Bewijs van aankomsttijd op je eindbestemming: Dit kan helpen aantonen hoe lang de vertraging daadwerkelijk was.
 • Eventuele extra kosten: Als je door de vertraging extra kosten hebt gemaakt, zoals voor eten of een extra hotelovernachting, houd dan de bonnetjes of facturen bij.

Waar heb ik nog meer recht op bij een vertraagd vlucht?

Wanneer je vlucht aanzienlijk vertraagd is, heb je recht op bepaalde verzorging van de luchtvaartmaatschappij, zelf in geval van buitengewone omstandigheden. Hier is wat aanvullende informatie om duidelijk te maken wat je kunt verwachten:

 • Recht op zorg: Ongeacht de reden van de vertraging, de luchtvaartmaatschappij moet zorgen voor je basisbehoeften. Dit is geregeld in Europese wetgeving.
 • Wat te doen als er niets wordt aangeboden: Als de luchtvaartmaatschappij geen hulp biedt, mag je zelf de noodzakelijke arrangementen treffen. Bewaar alle bonnetjes en facturen van de gemaakte kosten om later te kunnen claimen.
 • Bewaar bewijs van uitgaven: Dit is essentieel voor het claimen van vergoedingen. Zorg dat je bonnen van hotel, vervoer en maaltijden goed bewaart.
 • Wees redelijk in uitgavenpatroon: De luchtvaartmaatschappij vergoedt alleen redelijke kosten. Luxe hotels of dure maaltijden worden waarschijnlijk niet volledig vergoed. Kies voor opties die in verhouding staan tot de situatie.
 • Contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij: Informeer bij de luchtvaartmaatschappij wat zij aanbieden in geval van vertraging. Soms hebben ze speciale regelingen of met hotels en restaurants. 
 • Kennis van je rechten: Verdiep je in je rechten als vliegpassagier. De Europese verordening EC 261/2004 bijvoorbeeld, biedt veel informatie over wat je kunt verwachten en eisen.

Door deze stappen te volgen en goed geïnformeerd te zijn, kun je ervoor zorgen dat de ongemakken van een vertraagde vlucht zo min mogelijk impact hebben en je niet met onverwachte kosten wordt geconfronteerd.

Mijn vlucht is zo erg vertraagd, dat het niet meer uitmaakt.

Natuurlijk kan dit voorkomen wanneer je bijvoorbeeld een zakelijke afspraak hebt of een kort weekendje weg plant, waardoor er weinig tijd overblijft op je bestemming. Als je vlucht meer dan 5 uur vertraagd is, heb je recht op en vergoeding en de terugbetaling van je geld. Als dit gebeurt tijdens je overstap, heb je ook dat recht en moet de luchtvaartmaatschappij je terugvliegen naar het oorspronkelijke vertrekpunt.

Binnen welke termijn moet ik mijn claim voor compensatie indienen?

Moet de luchtvaartmaatschappij mij informeren over compensatie bij vertraging?

Hoe bewijs ik de duur van de vertraging voor mijn claim?

Kan ik compensatie claimen als ik vrijwillig afzie van mijn vlucht bij overboeking?

Wat zijn mijn opties als mijn claim door de luchtvaartmaatschappij wordt afgewezen?