Senegal

Ontdek Dakar

Dakar: De stralende ster van West-Afrika

Dakar is de hoofdstad en de grootste stad van Senegal. Het is gelegen op het schiereiland Cap-Vert aan de Atlantische kust en is de meest westelijke stad op het Afrikaanse continent. De stad zelf heeft een bevolking van 1.030.594, terwijl de bevolking van de metropoolregio Dakar wordt geschat op meer dan 3 miljoen. Dakar werd gesticht in de 15e eeuw en heeft een rijke geschiedenis als centrum van handel en cultuur. In 1902 verving Dakar Saint-Louis als de hoofdstad van Frans-West-Afrika. Van 1959 tot 1960 was Dakar de hoofdstad van de kortstondige Mali Federatie, waarna het de hoofdstad werd van de onafhankelijke Republiek Senegal. De stad staat bekend om haar levendige kunst en tradities en huisvest vele musea, galerieën en culturele evenementen. Dakar heeft een tropisch savanneklimaat, met een regenseizoen van juni tot oktober en een droog seizoen van november tot mei.  De stad is een knooppunt voor transport, met een internationale luchthaven, een haven en een treinstation. Dakar is ook een populaire toeristische bestemming met vele bezienswaardigheden  zoals het monument van de Afrikaanse Renaissance, het eiland Gorée en de grote Moskee van Dakar.

Levendige stad Dakar met kleurrijke gebouwen, marktstraten en mensen bij toeristische attracties.

Top attracties Dakar

Dakar is een levendige stad met vele populaire toeristische attracties. Hier zijn enkele van de top dingen om te doen en te zien in Dakar

 • La maison des esclaves: Dit is een museum en gedenkteken voor de Atlantische slavenhandel. Het bevindt zich op de het eiland Gorée, net voor de kust van Dakar, en is een UNESCO werelderfgoed.
 • Le Monument de la Renaissance Africaine: Dit is een reusachtig standbeeld van een man, vrouw en kind, dat de wedergeboorte van Afrika symboliseert. Het staat op een heuvel met uitzicht op Dakar en is een van de hoogste standbeelden in Afrika.
 • Eiland van Gorée: Dit is een ander UNESCO werelderfgoed, gelegen op een eiland net voor de kust van Dakar. Het was een centrum van de slavenhandel en heeft vele historische gebouwen en musea.
 • Accrobaobab Adventure: Dit is een avonturenpark gelegen in het Baobab-bos, ongeveer een uur buiten Dakar. Het heeft tokkelbanen, touwbruggen en andere activiteiten.
 • Ngor Eiland: Dit is een klein eiland net voor de kust van Dakar. Het heeft een strand restaurant🍴 en een vuurtoren.

Dakar's verborgen juwelen: Een avontuur tussen zand en cultuur

 • Musée de Théodore Monod: Dit is een museum voor Afrikaanse kunst en cultuur, met meer dan 9.000 tentoongestelde objecten. Het bevindt zich in het centrum van Dakar, in de Plateau-wijk.
 • Mamelles vuurtoren: Dit is een fotogenieke vuurtoren gelegen op een van de weinige heuvels van Dakar. Het biedt een panoramisch uitzicht over de stad.
 • Plage de N’Gor: Dit is een klein strand populair bij families en voetballende jongeren. Er zijn enkele snackplekken met tafels op het strand.
 • Village des Arts: Dit is een kunstcomplex waar enkele van de meest veelbelovende en gevestigde artiesten van Senegal werken en hun kunst tentoonstellen.
 • Plage de Yoff: Dit is stuk strand populair bij strandgangers en surfers. Het heeft consistente golven.
 • Palace de l’Indépendance: Dit is het centrale plein van Dakar en vormt het kloppende hart van de stad.

Een duik in de rijke Flora en Fauna

Senegal heeft een gevarieerde flora en fauna, met veel verschillende diersoorten en planten. Hier zijn enkele van de wilde dieren die je in Senegal kunt vinden

 • Zoogdieren: Senegal herbergt 188 zoogdiersoorten, waaronder de Afrikaanse olifant, leeuw, luipaard, jachtluipaard, hyena, jakhals, baviaan, aap, antilope, gazelle en knobbelzwijn.
 • Vogels: Senegal heeft 674 vogelsoorten, waaronder de roodsnavel tropic vogel, Arabische trap, Egyptische plevier, gouden nachtzwaluw, roodkeelbijeneter, kastanjebuik spreeuw, krekelgrasmus, kordofan leeuwerik en Soedanese goudmus.
 • Reptielen: Sengal heeft veel reptielensoorten, waaronder de Nijlkrokodil, Afrikaanse rotspyton en verschillende soorten schildpadden en hagedissen.
 • Insecten: Senegal heeft een grote verscheidenheid aan insecten, waaronder veel vlindersoorten, kevers en mieren.

Veel van de grote dieren van Senegal, die vroeger wijdverspreid waren, hebben te lijden gehad onder habitatverlies, vervolging door boeren en jacht op wild, er zijn nu grotendeels beperkt tot nationale parken zoals het Niokol Koba Nationaal Park. Andere nationale parken en reservaten in Senegal waar je wilde dieren kunt zien, zijn onder andere het Bandia Wildreservaat, Het Djoudj Natoinaal Vogelreservaat en het het Delta du Saloum Nationaal Park.